Lezing “Operatie Ooievaar” in Dijkmagazijn met uniek filmmateriaal

Op zaterdag 1 december aanstaande wordt in het Dijkmagazijn Elden een lezing gehouden.
Thema is het opblazen van de dijk in december 1944, vlak bij het dijkmagazijn. De geallieerde strijdkrachten hadden hun evacuatieplan Noach klaar liggen. Maar het liep helemaal uit de hand. Historicus Ferdinand van Hemmen schreef er een boek over en houdt 1 december om 14.00 een lezing. Na afloop is er ambachtelijke erwtensoep en om 17.00 uur een gedenkmoment. Het Dijkmagazijn Elden staat aan de Drielsedijk, nummer 4. Toegang is gratis.

Op 30 juni werd in het kader van het 40 jarig jubileum van Elderveld een zelfde soort lezing gehouden. De belangstelling was dermate groot dat ter plaatse besloten werd de lezing te herhalen.

Ferdinand van Hemmen zal op beeldende wijze vertellen hoe op zaterdag 2 december 1944 om 17.00 uur de Duitsers de Rijndijk bij Elden opbliezen, met de bedoeling de Betuwe onder water te zetten en op die manier de opmars van de Geallieerden tot stilstand te brengen. Deze operatie kreeg de codenaam "Operatie Ooievaar". Tijdens de lezing zullen unieke Duitse filmbeelden te zien zijn van de dijkdoorbraak en Duitse militairen in actie in het overstroomde gebied. Deze filmbeelden zijn afkomstig uit Die Deutsche Wochenschau. In het Dijkmagazijn is tevens een (foto)expositie van de dijkdoorbraak te zien.

Wijk Elderveld bestond in 1944 uit weilanden en sloten. Bij de onderwaterzetting kwam het als eerste onder water te staan. Met de start van de bouw in 1972 werd door Eldervelders gestreden voor het behoud van historische panden. Het Dijkmagazijn Elden uit 1856 is in 2008 herbestemd als educatief centrum met ondergeschikte kantoorfunctie.

 Bezoekadres:
Dijkmagazijn Elden
Drielsedijk 4, Elden-Arnhem 

googlemaps

 

Secretariaat:
Klapstraat 58
6842 AG Elden-Arnhem


 

Deze website wordt gesponsord door webnovation.nl

webnovation-home