Lezing 30 juni 2012

Zaterdag 30 juni werd voor de tweede keer de Exodus Wandelroute gelopen. Deze tocht staat stil bij het burgerleed in oorlogen. Directe aanleiding is de grootse evacuatie van Betuwnaren na het stuklopen van operatie Market Garden. De wandelaars van de 25 kilometer deden ´s morgens het Dijkmagazijn Elden aan. De wandelaars bleken de hartelijke ontvangst zeer te waarderen.

´s Middags werd in het Dijkmagazijn Elden het 40 jarig bestaan van de wijk Elderveld gevierd. Historicus Ferdinand van Hemmen vertelde op onnavolgbare wijze over de onderwaterzetting van de Betuwe op 2 december 1944. De Duitse bezetter blies die middag om 17.00 uur vlak bij het Dijkmagazijn de dijk op. Als eerste liep het Eldense Veld onder, toen nog bestaande uit weilanden en sloten. Het water liep door tot aan het Amsterdam-Rijn Kanaal, toen in aanleg. Vanwege de dreigende watersnood stonden Duitse militairen nooddijken te bouwen, schouder aan schouder met Hollandse bewoners.

Nu wonen er duizenden mensen in de wijk Elderveld. Velen van hen kwamen naar het Dijkmagazijn, om naar een stukje imposante geschiedenis te luisteren uit hun eigen achtertuin. De belangstelling was zo groot dat niet iedereen een plekje kon vinden in het Dijkmagazijn Elden. Daarom is besloten om de lezing een tweede maal te organiseren. Op de historische datum van 2 december staat de tweede lezing gepland. Ook deze zal worden afgesloten met de unieke filmbeelden die de Duitsers maakten van hun gewaagde wateroperatie, genaamd Operatie Ooievaar.

 Bezoekadres:
Dijkmagazijn Elden
Drielsedijk 4, Elden-Arnhem 

googlemaps

 

Secretariaat:
Klapstraat 58
6842 AG Elden-Arnhem


 

Deze website wordt gesponsord door webnovation.nl

webnovation-home